Ander universum

De spiraalvorm is een fundamenteel natuurkundige vorm. Melkwegstelsels zijn spiraalvormig, meteorologische systemen zijn spiraalvormig en overal in de natuur zien we spiralen. Er is ook sprake van een gedachte in de kosmologie waarbij ons universum via een trechter en een spiraalvormige beweging toegang geeft tot een ander universum.

Daarom heb ik een spiraal getekend met een in de diepte verdwijnend midden.

Daaromheen komen de vier kleuren voor die voor mij samen de basis van mijn kleurenschema vormen. Dat is niet de natuurkundige waarheid maar de waarheid voor mijn gevoel.

In de spiraalvorm staan daarom de kleuren blauw, rood, geel en groen. Samen zijn ze voor mij de basis van alle kleuren die er zijn.

Die vier kleuren komen alle vier zeven keer voor, en op een zodanige manier verdeeld over het ontwerp en met een zodanige verdeling van de verschillende soorten afmeting dat het in balans is. Dit laatste, het zoeken van de balans is een proces dat niet op wiskunde gebaseerd is, maar alleen op gevoel. Daarvoor zijn bij mij heel veel varianten gepasseerd voordat dit ontwerp voor mijn gevoel het juiste was. Het zoeken naar de balans verliep vanaf 7-12-2013 tot 11-4-2014. Om het gevoel van diepte te versterken worden bij het maken van het paneel de loodlijnen gevarieerd van breed naar smal. In het ongekleurde glas zit een heel lichte lijnen structuur. Dat stoort niet en maakt het toch levendiger.

spiraal9

De lijnen zijn niet meetkundig recht, ze hebben wel een duidelijke richting, maar verlopen met een wisselend en natuurlijk ritme. Als je je ogen recht voor het centrum fixeert op het midden zou een gevoel moeten optreden van jezelf in de diepte zonder einde verliezen.

Het kader wordt acht-hoekig terwijl er 16 lijnen zijn die de diepte in duiken: best wel bijzonder!

Op deze foto zie je hoe het werk op 17-2-2015 erbij staat. Het ziet er zo niet uit, maar wordt super-mooi.

spiraal halfweg

=====================

P.S. De kleuren die samen wit licht geven vanuit een computerbeeldscherm of een schilderij zijn rood groen en blauw (de additieve kleuren). Deze drie kleuren zijn wetenschappelijk de enige juiste basis voor de kleurenleer, terwijl in de kunst vele eeuwen de kleuren rood, geel en blauw als de basis van alles werden gezien.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *