Ohm

Ohm is een oeroud symbool uit het hindoeisme, 2500 jaar of zo oud. Bij yoga zingen we bijvoorbeeld vaak de mantra Ohm Shanti ohm, ofwel: ik wens u vrede.

Het wordt ook geschreven als Aum waarbij de letters een betekenis hebben. De A staat voor menselijk bewustzijn, en het aardse en materiële. De U staat voor het droombewustzijn en tevens denken, voelen, wensen en willen. De M is het diepe slaap-bewustzijn. Dit is de officiële lezing.

De uitleg die ik lang geleden eens hoorde van een yoga-lerares en die me meer aansprak is de volgende:

 

Ohm, Dit is een 6000 jaar oud boedhistisch symbool dat onze relatie met de verlichting weergeeft. 52 x 62 cm €270

De gele cirkel rechts-boven is de verlichting die tot ons zou kunnen komen als we daarvoor in de goede omstandigheid zijn. We worden daarvan afgehouden door negatieve gevoelens welke door de paarse halve maan worden weergegeven. Paars kan de kleur van woede zijn, bijvoorbeeld. Die gevoelens  houden ons weg van de verlichting. Dat zijn: angst, woede, haat, ontevredenheid, jalouzie en afgunst, kwaadheid, ongeduld, onrust.

De vorm die eronder staat is ons zelf. Dat bestaat uit het waak-bewustzijn met een rode kleur. Dan het veel grotere en belangrijkere onderbewuste in de vredige groene vorm eronder en daartussen strekt zich onze droomwereld zich uit , vrolijk en lichtblauw.

Toen dit symbool me uitgelegd werd wist ik meteen: dit ga ik maken en ik had er de kleuren al meteen bij in gedachten. Het staat in de rubriek Mandala en Symbolisch.

 

 

 

Door Piet

Ik geniet ervan om gelukkig en creatief te zijn. Dat uit zich in vooral het maken van glas-in-lood creaties en in schrijven. Daarnaast heb ik een brede kennis-honger: wetenschappelijk, spiritueel, filosofisch, technisch. En dit alles wissel ik af met sporten en yoga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *