Van eenvoud naar essentie

19 augustus 2011

Ik heb een video’tje gemaakt waarmee ik laat zien hoe het proces van stoeien met een idee tot een klaar werkstuk verlopen is.

 

Het betreft een mondriaan-achtige spiegel. Het heet “van eenvoud naar essentie”, waarbij speelt: minder is meer!

Je kunt de video vinden in de groep mathematisch en dan onder het object “van eenvoud naar essentie”

Als je zou vragen waarom ik dat spiegeltje heb genoemd “van eenvoud naar de essentie” dan geldt het volgende.

Eenvoudiger dan de rechthoek in het begin van de video kan nauwelijks. Van daaruit ga ik zoeken naar lijnenspel en vormen en kleuren. Daarna heb ik weggehaald wat voor mij overbodig was en daardoor stoorde. En toen hield ik over wat voor mij zowel perfect als minimaal is. Ik had daarbij geen beeld vooraf voor ogen maar zag ineens dat dit was wat ik helemaal goed vond.
 
Wat is de essentie? Een heel compact en diep antwoord hierop is hetvolgende:
 
Ons lichaam is als een envelop. Daar zit een brief in. Die brief is slechts een medium van een boodschap. En die boodschap is op haar beurt ook slechts een onvolmaakte weergave van communicatie. Communicatie in woorden is slechts een fractie van een fractie van echte communicatie tussen zielen. Nog veel dieper kom je in de buurt van de ziel zelf, de essentie, het zijn (dat is esse in het latijn).
 
Daarna ben ik opnieuw gaan spelen met dit uitgangspunt en wilde de gulden snede erbij hanteren.
 
De gulden snede is net zoiets wonderlijks als het getal Pi.
 
Een wiskundige zou kunnen bewijzen dat het ontwerp niet exact in een rechthoek met de gulden snede past, en dat klopt: ik heb een minieme concessie moeten doen.

 

 

Door Piet

Ik geniet ervan om gelukkig en creatief te zijn. Dat uit zich in vooral het maken van glas-in-lood creaties en in schrijven. Daarnaast heb ik een brede kennis-honger: wetenschappelijk, spiritueel, filosofisch, technisch. En dit alles wissel ik af met sporten en yoga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *