Op vacantie in 2014 – deel 7

Over email, wijn, kunst en zwaluwen.

Vanmorgen bij het wakker worden wist ik het ineens, de mailtjes die ik verstuurd had warden geen van alle ontvangen en daarom kreeg ik geen reacties. Nu begreep ik dingen die ik vreemd vond, waarom mensen niets lieten horen. In het buitenland werkt windows live niet. wijnVreemd dat ik daarvan geen signaal kreeg of een melding dat erniets verstuurd werd. Dus ging ik  alle verstuurde mail opnieuw versturen via web-mail. Dat moet wel werken.

We hebben in het begin van de vacantie zeven flessen wijn gekocht , verschillende, en die hbe ik geproefd. Zo vaak dat ze leeg gingen. Bij het proeven heb ik ze van een cijfer voorzien en een soort heeft mijn voorkeur. En Rioja uit 2010. Die hebben we vanmorgen gekocht om mee naar huis te nemen , 37 stuks leek me een mooi aantal.

=========================================

Natascha vroeg me  wat ik als definite van kunst zag. Daar ben ik eens voor gaan zitten. Met als uitgangspunt een uitspraak van Eckard Tolle: “kunst is een glimp van het vormloze”. Ik gaf haar dit antwoord:

Kunst is iets dat gemaakt is en dat je in je ziel raakt en is een glimp van het tijdloze.

Een bloem kan je raken in je ziel maar is daarmee geen kunst. Het moet door iemand gemaakt zijn.

Dan is de vraag: wat is de ziel? De ziel is het diepere wezen achter alle materie en uiterlijke verschijning. Het is wat iedereen heeft en toch maar in beperkte of heel beperkte mate kan duiden. Het is wat materialisten wegpraten, terwijl die diep in zichzelf weten dat ze die ziel hebben. Het ikzelf zoals dat in de droom verschijnt gaat in die richting. Het zelf in de droom heeft weinig of geen materiële verschijning maar is meer een vorm van gedachten en gevoelens. De ziel is een stap dieper. De ziel is onraakbaar en onzegbaar. En dat is logisch want het is een druppeltje van de universele energie.  En dus ook tijdloos.

SONY DSCKunst als glimp van het tijdloze laat iets zien van die universele energie of wekt suggestief iets daarvan in ons op.

De ziel wordt geraakt door kunst. Dat kan heel even zijn, een flits, of steeds terugkerend. En kan voor de een gelden en voor alle anderen niet. Dat maakt niet uit. Als een ziel erdoor geraakt is is het kunst.

Het kan een gedachte in een gedicht zijn, een streep verf op een doek, een foto van een kind, een klank, een wiskundige formule, het maakt niet uit. Als iemand zegt: “mijn ziel is daar door geraakt” past het niet om in discussie te gaan. Die beperkt zich trouwens vrijwel altijd tot een ruwer en lager niveau van techniek, vormgeving, balans, etc.

Ik denk dat de definitie ook mag zijn:  Kunst is iets dat gemaakt is en dat je in je hart raakt en is een glimp van het tijdloze. Het verschil is dat het hart alle gevoelens herbergt en dat de ziel dat nog een niveau hoger ontstijgt.

In plaats van “Een glimp van het tijdloze” kan ook gezegd worden “Een glimp van het vormloze”. De universele energie is zowel vormloos als tijdloos en hij is liefde. Met kunst laten we dus een glimp zien van liefde en het vormloze, via een vorm. Want we kunnen ons alleen uitdrukken in vormen. Dus is de glimp altijd maar heel beperkt  want hoe kun je iets dat vormloos is uitdrukken in de vorm? Alleen maar door de suggestie, de associatie en het opwekken van een trigger.

Het eerste voorbeeld wat in mijzelf opkomt als ik zoek naar iets wat ik kunst noem is wat ik als tienjarige ervoer: het Halleluja van Handel. En vrijwel alles wat in het Rijksmuseum is, is voor mij geen kunst. Het raakt mij niet in mijn hart of ziel. Voor anderen wel en dat kan.

Er zit tussen kunst in deze zin en ambacht natuurlijk een heel groot grensvlak met talloze gradaties.

=========================================

Hierna werd het weer tijd voor een fietstocht. We kwamen een doorkijkje tegen in Sancerre, dat vond ik de moeite waard om een foto van te maken. Toen ik daar was keek ik omhoog en zag een zwaluwennest met vier jonge vogeltjes . Ze zaten in een nestje tegen een dikke eiken plafondbalk.

sancerre1sancerre zwaluwen

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *