De manna-machine, waarom?

Elders op deze website ziet u een verhaal over de manna-machine. In de literatuur is er veel over geschreven. In aanvulling daarop nu verdere gedachten. Wat ik namelijk mis is het waarom van dat alles.

Waarom was er een iemand (buitenaards in 1200 bc)  die de joden ge├»soleerd wilde hebben voor een periode van 40 jaar? Die 40 jaar kunnen we zien als een symbolisch getal, zoals ook de 40 dagen die Jezus in de woestijn zou hebben doorgebracht. En dat kunnen we ook lezen als: enkele decennia, ofwel een hele generatie. Geen van de mensen die er was bij de start van de tocht door de woestijn mocht het beloofde land binnen gaan van Jahweh, ze waren op dat moment allemaal overleden. 

Dat lijkt op een experiment waar een groep mensen geïsoleerd wordt om te zorgen dat de test niet verontreinigd wordt door contacten met anderen. Nog steeds is het joden niet toegestaan met mensen buiten hun volk te trouwen. Die regel zou een overblijfsel kunnen zijn van dat experiment.

Dat experiment kan van alles zijn geweest: een test welk effect het alleen leven van  manna-voedsel gedurende lange tijd heeft? Een test met een genetisch experiment? Een test van de  duurzaamheid van de manna-machine? 

Vast staat dat de technologie van de mensen waarvan Jahweh er een was de onze nog ver vooruit is. Wij kunnen geen kernreactor bouwen die zo klein is en zo lang werkt en die voldoende veilig is voor stralingsgevaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *